Mentorszolgáltatás

 

 

A mentor alprojekt átfogó célja a fogyatékossággal, a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok beilleszkedésének segítése egy új kulturális közegbe, (egyetemi - kollégiumi környezetbe), a személyiségfejlesztés és az önálló életviteli készségek segítése révén. A hallgatók felkészítése, hogy milyen kihívások, feladatok várják a mindennapokban a „Campus lét” során. A felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknál hiányoztak a fogyatékossággal, az integrációval, az inklúzióval kapcsolatos széles körű elméleti ismereteik, a szükséges kompetenciáik. A program révén lehetőség adódott a megfelelő érzékenyítésre, az attitűdváltozáshoz, ahhoz hogy megfelelően – sztereotípiáktól és előítéletektől mentesen – tudjanak viszonyulni a mássághoz. A Mentorprogram működése alkalmat adott a közösségi munka iránti elkötelezettség és a felelősségvállalásra való képességek kialakulására, fejlesztésére.

A mentor alprojekt másik fő célja morális akadálymentesítés és antidiszkrimináció elérésére, mint társadalmi tudatformálás, a hallgatók és az egyetemi oktatók, tanulmányi osztályok munkatársainak szemléletformálása a fogyatékos emberekkel való természetes viszony kialakításához. A projektidőszak alatt az egyetem több karán, tanszékén érzékenyítő tréningeket tartottunk.

Az Egyetemi Esélyegyenlőségi Napokon érzékenyítő programokkal jelentek meg az együttműködési megállapodást aláíró szervezetek.  A programban részt vevő hallgatók részére speciális tréningeket tartottunk, úgy, mint konfliktus és stressz kezelő, álláskereső tréningek, valamint a beilleszkedést elősegítő tréning. A projekt időszakban 230 hallgató regisztrált a mentorprogramban. Velük a kari mentorok tartották a kapcsolatot,  több, mint 60 esetben volt szükség tanulmányi kérelmekben és  30 esetben, szociális ügyekben való segítségnyújtásra. A mentor projektben 128 hallgató részére nyújtottunk egyéni pszichológiai konzultációt. Folyamatosan biztosítottuk a diáksegítő és jegyzetelő szolgáltatás a hallgatók részére.

 

 

Vezető: Berényi András, Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője

E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám: +3630/436-4790